Nak tengok betapa ‘hebatnya’ dari seekor tikus boleh ‘ditukarkan’ kepada daging ayam?
Jangan panik!
Di sini, penulis hanyalah ingin membuka mata pembaca-pembaca bahawa di negara-negara luar, kadang-kadang kita mungkin terpedaya dengan cara makanan yang dijual atau dihidangkan di negara mereka.
Di China misalnya, penduduk-penduduk di sana ‘begitu bijak’ menukarkan seekor tikus menjadi daging ayam yang begitu lazat!
Pada peringkat awal untuk ‘menukarkan’ hidangan tikus kepada ayam, mereka akan membakar tikus terlebih dahulu.
Kemudian, daging tikus itu diperap untuk seketika sebelum digoreng.
Selepas cukup masa, daging tikus digoreng dan hasilnya menampakkan seperti seketul peha daging ayam yang begitu lazat!
Malah, kalau dinikmati peha daging ‘ayam’ itu, mungkin anda akan percaya kerana ketulan daging tikus itu sama dan mempunyai lemak-lemak seperti peha ayam.
Jadi, nasihat penulis, berhati-hati sekiranya anda pergi bercuti ke luar negara dan pastikan memilih kedai-kedai makanan dengan betul dan terjamin halalnya. – MyNewsHub
Post a Comment